Pagini

1/21/2012

Creează un logo in trei click-uri

Intr-un articol anterior am promis ca voi explica cum am facut logo-ul pentru site-ul meu. E vorba de Watermark un text care protejeaza putin articolele de copiere, nu de tot dar ingreuneaza putin viata celor ce copie. Astazi le voi usura sarcina putin. avem nevoe de Gimp la mine este versiunea GIMP 2.6.11, cei care au putina experienta au inteles din imagine cum se face. Deci care e calea? Deschidem /Fisier/Creeaza/Logouri/Alege din 28 de exemple. Eu am facut cu Material lucios (Glossy), Metal rece, Crom, incercati care doriti la fiecare exista posibilitate de schimbat Font,Fondal,Culoare si alte optiuni.Problema este ca pentru a combina imaginea cu textul dat care la fel este imagine, el trebue salvat in format PNG. Ceea ce vedeti sus in realitate la mine pe calculator arata asa cum e mai jos, pe pagina site-ului el se combina cu fundalul. Concret la acest logou am folosit Material lucios (Glossy) dupa care am scos fundalul si am adaugat transparenta mai multa. Dupa aceasta am micsorat putin imaginea la 400 pixeli. E necesar ca el sa fie mai mic decat imaginea pe care se aplica. Acesti pasi i-am facut daca am omis ceva intrebati.    

Shutter: adauga automat watermark personalizat

Daca zilnic aveti nevoe sa editati imagini, faceti screenshot-uri atunci cu siguranta cunoasteti acest minunat program. Daca nu, atunci cititi aici ce este Shutter. Acest articol e pentru cei care doresc sa adapteze dupa necesitate una din cele mai populare extensii si anume Watermark. Problema era ca a inceput sa ma oboseasca faptul de a introduce de fiecare data datele pentru denumirea site-ului, in loc de anul si user care este in mod implicit. Nu am nimic impotriva, programul este pentru toata lumea asa ca e bine asa cum este dar daca doriti sa faceti ca in mod implicit sa fie textul vostru personal, atunci iata solutia mai jos. Am executat aceste modificari in Ubuntu 11.10. Deci pentru aceasta deschidem terminalul (Ctrl+Alt+t) si introducem comanda de mai jos gksudo gedit /usr/share/shutter/resources/system/plugins/perl/spwatermark/spwatermark Gasim fragmentul de cod de mai jos undeva peste o suta de rinduri sau puneti sa caute un simbol ( %) sau scrieti ( user ) Inlocuim cu textul nostru asa cum vedeti mai jos primul simbol eu l-am lasat el e binevenit in cazul meu, dar aici fiecare decide. Important sa respectati ghilimelele, apoi salvam fisierul. Aceasta e totul putem sa verificam. Nu uitam sa spunem multumim lui  Mario Kemper si intregii comunitati Free Software.

Cum copiez directorul sau adresa fisierului in linux ?

Des poate ati intilnit expresia " copie adresa fisierului". In Gnome2 era mai simplu acum lucrurile se mai camufleaza si se subintelege ca toti ar trebui sa stie cum se face. Dar nu este asa uneori e nevoe de explicatii. Deci cum putem rezolva problema cu adresa unui fisier in Nautilus in Ubuntu 11.10. Mai intii de toate ginditiva poate e suficient doar Ctrl+L combinatia va arata adresa mapei in care se afla fisierul. Daca insa doriti ceva mai mult adica sa aveti adresa permanent atunci urmati pasii de mai jos. Sa spunem ca cunoasteti ce e un Script pentru Nautilus -in doua cuvinte ceva ce mult usureaza viata, mai jos vedeti un astfel de script. Ce trebue sa facem cu el ? Il copiem (atentie limba engleza sa fie setata) intrun document nou si il denumim de exemplu -Adresa. Apoi mergem in /home/username/.gnome2/nautilus-scripts  Daca in Home nu gasiti cumva mapa .gnome2 nu va descurajati incercati sa tastati Ctrl+H si o sa se intimple minuni, apoi cautati mapa nautilus-script. Aici trageti si aruncati documentul pe care l-ati denumit Adresa. Apoi faceti clic dreapta pe el si deschideti Proprietati - mergem la Permisiuni si bifam (Permite executia fisierului drept program) . Dupa aceasta putem verifica daca nu am lucrat in zadar rezultatul va fi cel de mai jos, adica cind facem clic pe Adresa se copie automat adresa fisierului, foarte util pentru cei care opereaza cu fisierilie prin terminal uneori. Ca de exemplu aici. Copiati scriptul de aici: in engleza selecteaza limba.


#!/usr/bin/python
import pygtk
pygtk.require(’2.0′)
import gtk
import os
# get the clipboard
clipboard = gtk.clipboard_get()
# set the clipboard text data
clipboard.set_text(os.environ['NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS'])
# make our data available to other applications
clipboard.store()

Figuri şi feţe albastre in Totem Player Ubuntu 11.10

Daca ati avut intentia sa priviti un video in Totem sar putea sa va uimeasca imaginea, nu are nimic Al Pacino cu Avatar. De ce sunt toate lucrurile albastre? Nu va grabiti sa va descurajati ca intotdeauna e ceva foarte simplu. Deschide Totem Player pentru filme, sus deschide Editati apoi Preferinte- Afisare. Cum vedeti asa sint valorile implicite, este nevoe de unele modificari incercati varianta de mai jos, unde este fragmentat.
Luminozitate nu atingem in rest asa cum vedeti mai jos, important Nuanta mutam pina la capat. Iata care este efectul, cum vedeti feţele albastre au disparut.  

Converteste audio, video, imagini şi documente in Ubuntu

  Uneori este necesar de convertit într-un format sau altul fişierele în Ubuntu sau în DebianFF Multi Converter este o aplicaţie care converteşte fişiere in mai multe formate, folosind şi combinând alte programe. Aplicaţia suportă audio, video, imagini şi documente. Aceasta foloseste ffmpeg pentru fisiere audio / video, unoconv pentru fisierele document (care utilizează legături de OpenOffice's UNO bindings) Video format:
  • asf, avi, dvd, flv, mkv, mmf, mov, mp4, mpeg, ogg, psp, vob, webm, wma, wmv
Video si Audio format:
  • aac, ac3, aiff, au, flac, mp2 , wav
Audio format:
  • aac, ac3, aiff, amr, asf, au, avi, dvd, flac, flv, m4a, m4v, mmf, mov, mp2, mp3, mp4, mpeg, ogg, rm, vob, wav, webm, wma
Format imagine:
  • bmp, eps, gif, jpeg, pcx, pdf, png, ppm, tif, tga
Document  format:
  • doc -> odt, pdf
  • html -> odt
  • odp -> pdf, ppt
  • ods -> pdf
  • odt -> doc, html, pdf, rtf, sxw, txt, xml
  • ppt -> odp
  • rtf -> odt
  • sdw -> odt
  • sxw -> odt
  • txt -> odt
  • xls -> ods
  • xml -> doc, odt, pdf
Cerinţe şi Dependenţe ------------------------------ Pentru a rula acest program aveţi nevoie de: python2, PyQt4 Dependenţe: ffmpeg, Python Imaging Library (PIL), unoconv, Open/Libre office suite Programul nu are nevoie de toate dependenţele pentru a rula. De exemplu, puteţi rula aplicaţia, chiar dacă nu aveţi instalat PIL, dar va fi capabil să convertească orice alte tipuri, de fisiere cu excepţia fişierelor de imagini. Într-un sistem Ubuntu în cazul în care Python, PIL şi LibreOffice sunt deja instalate, puteţi instala restul cu comanda:
  sudo apt-get install python-qt4 ffmpeg unoconv La această etapa faceţi o pauza şi verificaţi textul şi indicaţiile din terminal, asiguraţivă ca nu va fi eliminat nimic, dacă totul e OK, atunci tastaţi Enter Dupa aceasta instalam aplicaţia prin ppa:
  sudo add-apt-repository ppa:ffmulticonverter/stable sudo apt-get update
sudo apt-get install ffmulticonverter
 Dupa instalare aplicatia o puteti gasi aşa cum vedeti mai jos, in Dash scriet ff Din minusuri pentru mine aş mentiona ca nu este format video ogv dacă lucraţi cu Desktop recorder cred ca ma inţelegeţi. Dar eu folosesc pentru aceasta alta varianta, puteţi vedea aici cum se converteste un fisier video OGV în AVI In rest programul se isprăveste bine cu sarcinele pe care şi le asumă.

Monitorizează temperatura componentelor în Ubuntu

Daca incep sa apara pobleme inexplicabile cu calculatorul, de exemplu se opreste singur sau restarteaza, ar fi potrivit de vazut ce se intimpla cu componentele care este temperatura lor. Poate a venit timpul sa-l scoateti afara si sa suflati praful din el cu aspiratorul, praful face ca componentele sa se supraincalzeasca. Cu Psensor puteti monitoriza care este temperatura componentelor sigur varianta grafica este destul de modesta dar ofera date de baza, care permit sa facem concluzii. Se instaleaza simplu cum vedeti mai sus pri Centrul Software Ubuntu scrieti psensor in timpul instalarii raspundeti afirmativ prin Enter In plus programul poate scoate avertizari pe monitor atunci cind situatia devine critica, daca doriti aceasta optiune atunci cum vedeti click dreapta pe component apoi preferinte si bifati jos Activate desktop notifications la limita temperaturii nu schimbam nimic. Daca Centrul Software Ubuntu frineaza atunci folositi in terminal comanda:
sudo apt-get install psensor
Daca doriti sa folositi versiunea instabila atunci in terminal:
sudo apt-add-repository ppa:jfi/psensor-unstable
sudo apt-get update 
sudo apt-get install psensor
Sursa de inspiratie

Instalează Ubuntu de pe un disc portabil

Am incercat ieri sa instalez unui vecin Ubuntu 11.10 de pe Flash Disk USB . Pot spune ca cand nu cunosti computerul e putin cam dificil dar posibil. Cea mai complicata etapa a fost setarea în bios. Adică nu complicat dar necunoscut pentru moment, dupa ceva timp am gasit cum sa-l setez ca disc de pornire. In rest totul e simplu, descarcam ubuntu de pe site-ul oficial prin BitTorrent - alternative-download aici alegeti varianta care se potriveste calculatorului vostru de obicei una din variantele de mai jos . In cazul meu ubuntu-11.10-desktop-i386.iso.torrent. Dupa ce este descarcat complet, deschidem programul Startup Disk Creator cum vedeti in imaginea de mai jos. Verificati sau indicati corect calea spre fisier, la mine nu mai erau alte Iso asa ca nu am facut nicio schimbare am lasat totul asa cum vedeti in imagine. Flash disk-ul era formatat adica curat in format Fat am facut asta cu prima aplicatie care se vede in imagine Disk Utility - mai intii demontati discul apoi formatati in caz contrar nu va merge nu poti face modificari pe disc in timp ce sistemul il foloseste sub alta forma. Cum vedeti mai jos a fost nevoe de 1,7 GB deci un disc de 2 GB e suficient. Click pe Creeaza un disc de pornire   La final iata rezultatul. Mi sa parut destul de simplu cum se instaleaza Ubuntu cred ca stiti sunt o gramada de tutoriale despre aceasta, aici am dorit doar sa arat cum se face un disc de pornire Flash cind nu ai un CD. Pot spune ca instalarea de pe Flash e mai comoda (putin zgomot) si mai rpida mi sa parut mie. In plus e mai comod de mers cu el la vecini sau vecine. Ca sa nu credeti cumva ca eu sunt asa de destept iata de unde am invatat eu aceasta.  

Montare automata partitie Ubuntu 11.10

                                                            
 Uneori e necesar ca o anumita partitie sa se monteze automat cind boteaza sistemul. Pe unele partitii sunt la mine date pe care le folosesc des si sub diferite sisteme Ubuntu/Mint/Debian. Sub Mint este montata partitia ca Home aici nu sunt probleme dar in Ubuntu este necesar sa deschid Dosar personal apoi in partea stinga sa aleg partitia Click si mai departe. Eu insa am dorit sa am Legaturi permanente la anumite dosare ca sa ajung la ele intr-un Click. Sigur se poate edita fstab dar sa presupunem ca nu cunoastem ce este fstab, atunci scriem in Centrul Software Ubuntu - pysdm. Deschidem programul prin Dash scriem- storage sistemul va cere parola va logati si alegeti partitia in partea stinga clic pe sda1- sau cite aveti aici stiti mai bine. In cazul ca nu stiti mai bine, deschideti alta aplicatie care va poate ajuta sa identificati partitia necesara Disk Utility aplicatia este deja instalata. Scrieti in Dash si faceti click pe iconita.   Programul va va arata in partea stinga discurile fizice, faceti click pe el si se va deschide in fereastra principala schema partitiilor earasi click pe una din partitii si veti primi date mai jos despre ea astfel puteti identifica partitia necesara anume /dev/sda/1-9 numarul partitiei necesar pentru a merge la aplicatia  Storage Device Manager.      Scum in Storage Device Manager alegem in cazul meu sda4 nu confundati cu format tip Ext4 sunt lucruri diferite.   Aici putem schimba numele in Options eu nu am umblat, nu uitati sa faceti click pe Mount in imagine deja este montat asa ca e activa optiunea Unmount la final Aplica si e gata. Dupa reboot discul apare in Launcher, acum putem creea lagaturi si ele vor fi active deoarece discul nostru se monteaza automat la pornirea sistemului. Daca doriti puteti sa eliminati iconita din launcher discul nu va aparea aici dar lincurile oricum vor lucra, discul se va monta de fiecare data. Din minusuri pot spune ca putin la primul restart Gnome nu prea adecvat se comporta, in Trey sus intirzieau sa apara unele iconite sau insigne, acum insa la al doilea restart totul e OK. Sper sa fie util pentru cineva.

Terminal transparent si quiklist pentru Dosar Personal


Mai devreme scrieam cum putem face mai comod Launcher-ul cu ajutorul (quiklist). Am hotarit sa fac si un mic de tot video ca sa fie mai clar, cand pui mult text si imagini pare foarte complicat in realitate sunt lucruri foarte simple. Ma apucasem sa fac Dosarul personal dar pe drum am observat ca terminalul sar putea de facut tranparent ca sa se vada articolul. La terminal intram in Editare - Preferinte Profil in rest se vede clar Fundal bifati Imagine  fundal. Postul e pentru incepatori ca sa vada ca nu e complicat nimic atunci cand stii ce ai de facut.

Cum schimb tema in Ubuntu 11.10



  Cum vedeti se face simplu instalam aplicatia Gnome tweak tool,sunt doua metode una sus prin Centrul Software Ubuntu scrieti tweak sau Gnome. Varianta 2 in terminal puneti comanda de mai jos dupa care introduceti parola chiar daca aparent parca nu scrie nimic cum vedeti in imagine mai jos. sudo apt-get install gnome-tweak-tool Se deschide prin Dash scriti tweak  Aici deja e destul de simplu alegem Theme si click pe care dorim in drept cu GTK+theme la fel putem modifica si Window theme. Mai jos observati care e diferenta putem modifica si iconitele. Ambiance/Radiance Cum instalam o tema care nu este in sistem? Pentru aceasta este necesar in primul rind de descarcat o tema apoi in terminal introduceti  comanda si mapa dezarhivata o mutati sau copiati in themes  gksu nautilus /usr/share/themes Totus nu recomand acest procedeu pentru incepatori, asigurativa de calitatea emei pe care doriti s-o instalati. In caz contrar sar putea sa aveti probleme.  

Numerotarea paginilor în LibreOffice


De fiecare data uit cum se face numerotarea paginilor in LibreOffice sau OpenOffice. Asa ca postul dat e mai mult pentru mine cred, decât pentru cei ce stiu sau au o memorie mai buna. Sa presupunem ca ati scos o brosura un referat dar inainte de al da la imprimanta e nevoe sa-l numerotati. Facem in felul urmator deschidem documentul mergem la Formatare - Pagina. Se va deschide urmatoarea fereastra cautam in rindul de sus optiunea Subsol si executam pasii de mai jos: 1. Activam Footer on si 2. OK jos nu uitam. Pasul urmator facem un click pe subsolul care a aparut la prima pagina (pentru a indica unde e nevoe sa apara numerotarea) subsolul a aparut la toate paginile daca observati mai jos, apoi mergem la Inserare-Campuri-Numarul paginii Daca doriti sa tipariti pe doua parti atunci e bine ca numarul paginei sa apara la mijloc pentru aceasta urmatorul pas din imagine Aceasta e tot daca doriti doar sa numerotati toate paginile salvati acum documentul si datil la imprimanta, acum nu veti incurca paginile chiar daca imprimati duplex. Pentru cei care insa doresc ca prima pagina sa ramina pagina de titlu adica fara numar, numarul 2 apare pe pagina a doua, prima pagina fara numar. Facem urmatori pasi deschidem iarasi Formatare-Pagina de titlu . In imagine sunt indicati urmatorii doi pasi necesari : 7.   Bifeaza- Defineste numerotarea pentru prima pagina de titlu 8. Click -OK Rezultatul va fi - de pe prima pagina va desparea numarul, ea va ramine ca pagina de titlu, in rest toate paginile incepind cu cea de-a doua vor fi numerotate. Aici puteti afla mai multe despre acest program  LibreOffice